Pescuitul bibanului la rama pop-up

autor : Trout
Poate parea o gluma proasta dar e cat se poate de real si perfect posibil.Mai intai sa va explic cum puteti obtine efectul pop-up la rama. Este un proces relativ simplu , dar care necesita ceva precautii.

Avem nevoie de o seringa de marime medie cu ac , si o rama, rama care se doreste a fi de lungime medie , dar cat mai groasa. Rama se aseaza pe o suprafata plana , apoi se pune degetul aratator pe „capul” ramei , iar degetul mare mai jos de „guler” .

Stie toata lumea ca ramele rosii au o parte proeminenta ceva mai groasa decat restul corpului 2, 3 cm mai jos de partea superioara. Evitandu-se astfel miscarile ramei, se injecteaza o cantitate de aer in „guler” sau mai sus in „capul” ramei , astfel incat rama devine tare la apasare si miscarile acesteia sunt limitate. Rama devine mult mai letargica dupa injectare.

Se folosesc carlige mari nr 6 sau 8 . Rama se inteapa cu grija in carlig . Se folosesc 2, 3 viermusi rosii pe varful carlgului , care au rolul de a adauga un pic de atractivitate datorita miscarii lor neincetate si de a stopa rasucirea ei in jurul firului la lansare.

Nu se foloseste forfac, legam numai firul de la mulineta direct pe carlig. Sugerez un fir de 4,5 lbs adica un 0,18-0,20 monofilament de calitate.

Plutele folosite trebuiesc sa sa fie capabile sa „duca” o greutate de minimum 5 grame(voi posta tipul de plute folosit de mine) . Pe balta se verifica adancimea si se pescuieste cu firul 10-15 cm pe fund(extra adancime) , cu o bobita de 0,5 grame la 5,6 cm de carlig .

Montura se probeaza intr-un vas nu va asteptati sa obtineti efectul pop-up din prima incercare „repetitio est matter studiorum”.

Unii pescari folosesc si o bucatica de burete sau spuma poliuretanica , microporos , etc , pentru obtinerea efectului pop-up. Nu sugerez aceasta metoda deoarece bibanul devine suspicios la momeli care nu arata natural. Echilibrarea liniei e importanta, pentru ca bibanul scuipa imediat momeala daca simte tensiune , orice fel de greutate la capatul firului.

Mentionez ca am capturat la aceasta montura si metoda , un biban de 1 kg pe o balta privata din jud.Galati . Se stransese lumea , dar nu au avut incredere in aceasta metoda si in nada mea. Dvs incercati-o nu se stie niciodata…conservatorismul in pescuit nu este o idee buna .

PRECAUTIUNI : Procesul de injectare se executa pe suprafata tare-plana . Atentie la degete ! Nu va injectati aer in degete ca e de rau . Daca ati servit o berica , doua , noua , nu recomand metoda , lasati-o pe alta data .

Poate parea un pic neobisnuit , dar nimeni nu nadeste la biban nu-i asa? Gresit…iata o metoda de a atrage „dungatii” fara a fi deranjati de alte specii . Intr-un vas se pune un pumn de viermusi rosii, rame rosii cat credeti ca e necesar, cateva boabe de canepa . Amestecul acesta se „toaca” cu un foarfece pana se obtine o pasta . Se adauga un pumn de nada si un pumn de mranita cernuta fin amestecand totul . Facem bulgari de dimensiune medie si se arunca in locul dorit . Pentru aceasta operatiune prastia de nadire este foarte importanta Se catapulteaza viermi la fiecare 5 minute , iar odata stransi in locul nadit bibanii mari de 6-8oo grame , sigur suntem in carti.

Fir intins !

ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s