SECRETELE PESCUITULUI LA DUNARE

Momeli si Nade
autor : Pictoru`
Hai sa vorbim putin despre momeli de Dunare si modalitatea de nadire. Am sa expun strict parerea mea personala asupra pescuitului pe Dunare. Crapul salbatic , crapul de Dunare ( si rauri ) am remarcat ca este usor reticent la monturi si nade ,, de pravalie ” .

In schimb este sensibil la hrana naturala , si nu doar atat , ci de la un anotimp la altul gusturile lui se aliniaza perfect cu hrana gasita in natura . Am sa dezvolt mai incolo .

Principala momela , cea care ,, face legea ” , este mamaliga . Fara exces de arome , fara mult ,, artificial ” in ea , ca sa-i spun asa . Se preteaza in mai tot cursul anului . Imediat in lista mea de favorite se afla porumbul. Aici am sa explic pe indelete : cand gasim in natura porumbul ,,in lapte” , eficienta lui ca montura creste . Pe masura ce porumbul se maturizeaza ca recolta , in aceeasi masura evolueaza preferintele crapului .

Odata ce porumbul s-a uscat se observa evident atractia crapului asupra acestuia …. uscat . ( aici pot veni multi sa confirme , de exemplu , ca vaduvita se prinde la dude …. cand dudele sunt coapte si cad in apa . Poti da in tot restul anului cu dude congelate , vei avea doar capturi accidentale ) Eventual usor inmuiat in bere , tuica , lapte , sau in solutii ,, dip ” diluate , etc .

Alte momeli des folosite , si cu randament ridicat sunt : ramele ( negre , rosii , albe ) , scoica , viermusii , coada de rac , pufuletele si combinatii intre ele . ,, Carcaletele ” . Rar , cu cea mai scazuta pondere este lipitoarea . La monturi de somn s-a intamplat sa vina crapul . Asta iarasi face sa fie evidenta inclinatia acestuia la hrana naturala , cea cu care este invatat in mediul sau natural .

Fireste , exista si exceptii , situatii absolut neobisnuite , in care se intampla sa ,, agatam” cate un crap . Cea mai neobisnuita situatie la care am asistat a fost la ….. vobler !!! . Insa aceste exceptii nu fac subiectul nostru de aici . In schimb am remarcat reticenta acestuia la ,, bile ” , dipuri sau alte momeli care ,, fac legea ” pe statatoare . Poate aroma la care crapul de Dunare ar fi ceva mai interesat este aluna tigrata , si rar , primavara , capsuna .

Referitor la modalitatea de nadire , cat si la uneltele cu care am putea-o face , nu este mult de spus . In 95 % din situatii monturile nu sunt aruncate la mai mult de 10 – 15 m . La distanta respectiva poti lejer arunca bulgarii de nada cu mana . Se mai pescuieste din barca , unde iarasi nu este nevoie de un efort iesit din comun pentru a nadi , fiind suficienta lasarea nadei la suprafta apei , aceasta ajungand extrem de usor in locul in care aruncam montura . ,, Potrivirea ” celor doua necesita un elementar calcul geometric/fizic , iar factorii in aceasta ecuatie sunt adancimea , curentul ( puterea acestuia ) si viteza de cadere a ambelor . Nada si montura .

Mari secrete la pescuitul pe Dunare nu sunt . Sau tin doar de experienta si gusturi personale. De exemplu , eu prefer locurile mai ,, aerisite ” , cu mai putini busteni si praguri , in schimb ce unii dintre prietenii mei , prefera cele mai ,, incalcite ” si ostile locuri . La modul general , pescuitul la Dunare este , poate , cel mai usor . Din punctul de vedere al complicatiilor tehnice , fireste ! Insa devine extrem de complicat la atingerea postului , la sondarea substratului ( care se schimba de la o furtuna la alta , de la o viitura la alta , samd ) , la efortul de a rupe cat mai putine linii .

Faptul ca dau senzatia ca vorbesc … evaziv , este doar o senzatie . La modul cel mai serios , insa , nu am secrete iesite din comun referitor la pescuitul pe Dunare. Ba mai mult , sunt genul de pescar bazat predilect pe fler , ,, bulan ” si imprejurare . Concret , ….. eu …. nu nadesc ! Sau extrem de rar , si atunci o fac cu resturi de mamaliga sau cu cate o nada instant .
AdevarulShop.ro - Premium

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s